Ontmoet onze nieuwe collega Ewout!
Ewout Depauw is sinds 25 januari 2018 aan de slag bij Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen. Hij vervoegt het Streekteam als stafmedewerker onderzoek en mobiliteit.
Hij springt elke ochtend gezwind op zijn fiets voor een tocht van 9 km naar het werk. Daarmee brengt hij duurzame mobiliteit meteen in de praktijk. Daarnaast wil hij ook werken aan de bereikbaarheid van de regio, zowel met de wagen, het openbaar vervoer als de (elektrische) fiets.
We heten hem van harte welkom en zijn ervan overtuigd dat hij ook voor onze lokale besturen en andere partners een betrouwbaar aanspreekpunt zal worden!
Welke uitdagingen ziet hij zelf?
Ewout aan het woord:
"Mobiliteit is een boeiend en uitdagend werkterrein. Het lijkt soms alsof iedereen wel beseft dat mobiliteit één van de grote uitdagingen van vandaag en morgen vormt, maar er tegelijk zelf niets aan wil doen. We rijden nog altijd massaal met de wagen voor verplaatsingen van enkele kilometers. De files worden nog elk jaar langer. Het openbaar vervoer lijkt geen aantrekkelijk alternatief in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het aantal busreizigers daalt al enkele jaren. De stiptheidscijfers van de treinen naar Lede, Aalst, Oudenaarde, Zottegem… zijn alles behalve positief. De Vlaamse Ardennen zijn in het voorjaar wel het centrum voor fietsliefhebbers van over heel de wereld, maar voor functionele verplaatsingen is de fiets veel minder geliefd.
Voor een grotendeels landelijke pendelregio als Zuid-Oost-Vlaanderen wordt een vlottere en meer duurzame mobiliteit de volgende jaren een cruciale voorwaarde voor een leefbare, economisch welvarende en klimaatgezonde streek. Natuurlijk kan niemand deze uitdaging op zijn eentje tot een goed einde brengen, maar ik wil mij met veel enthousiasme volledig inzetten voor een bereikbare regio met de wagen, het openbaar vervoer én de (elektrische) fiets.
Enkele belangrijke wegendossiers voor de regio zitten al decennia muurvast. De kilometerheffing lijkt bovendien de druk van het vrachtverkeer op het weggennet in de regio enkel te vergroten. De stiptheid van de treinen vanuit de Vlaamse Ardennen naar Brussel is 's morgens één van de slechtste van het land. Van het geplande fietssnelwegennet is vandaag in Zuid-Oost-Vlaanderen nog maar een fractie gerealiseerd. Om meer mensen te overtuigen de auto eens aan te kant te laten staan, hebben we op korte termijn een grote sprong voorwaarts nodig in fietsinfrastructuur. De uitdagingen zijn met andere woorden enorm.
Maar er zijn ook heel veel kansen voor Zuid-Oost-Vlaanderen. De regio heeft een sterk uitgebouwd spoorwegnet. De 23 gemeenten hebben samen maar liefst 39 treinstations. Een betere bediening via het spoor is dus zeker mogelijk. Tijdens zomerse weekends kan je in de Vlaamse Ardennen niet om de talloze wielertoeristen heen: het potentieel om meer te fietsen naar het werk is zeker aanwezig. Heel wat organisaties, verenigingen, overheden en inwoners van Zuid-Oost-Vlaanderen zijn vandaag al bezig met projecten en ideeën om de bereikbaarheid van de regio te vergroten én tegelijk een omslag naar een meer duurzame mobiliteit te maken. Ze kunnen daarvoor alvast ten volle op mij en de collega's van het Streekoverleg rekenen."