Vlaanderen telt verschillende initiatieven rond korte keten. De gemeenschappelijke doelstelling? De hoeve- en streekproducten meer en beter onder de aandacht te brengen van particulieren en andere potentiële afnemers zoals restaurants.

Onder de meeste gekende:

  • www.lekkeroostvlaams.be van EROV (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen): de typische Oost-Vlaamse producten op een rij
  • www.streekproducten.be van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing): ontdek de erkende traditionele streekproducten
  • www.rechtvanbijdeboer.be van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing): een overzicht van de verschillende verkooppunten korte keten
  • www.vlapas.be: hét visitekaartje op vlak van smaakvolle, eerlijke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten voor de Vlaamse Ardennen. 17 producenten hebben zich verenigd in de coöperatieve Vlapas sinds april 2015. Hun doelstelling: door deze samenwerking komen tot meerdere hoevepunten waar verschillende producten gekocht kunnen worden.  

Wij zetten alvast alle heerlijke streekproducten uit Zuid-Oost-Vlaanderen op een rijtje:

Hoe pakken we dit aan?

Binnen ons ESF-project “Versterkt streekbeleid” leggen we voor hoeve- en streekproducten de focus op:

  1. Nagaan hoe we de verschillende initiatieven en systemen kunnen inzetten opdat:
    1. De consument een duidelijk overzicht krijgt van het ruime aanbod aan regionale hoeve- en streekproducten en
    2. De aanbieders meer gebruik maken van de beschikbare (web)tools om hun aanbod kenbaar te maken.
  2. Onderzoeken hoe de distributie van streekproducten naar verkooppunten, restaurants en particulieren verbeterd en versterkt kan worden.
 

Overlegtafels

Hoeve- en streekproducten, het is geen ver-van-mijn-bed-verhaal.

Op 22 februari en 1 maart 2018 zaten de Provincie Oost-Vlaanderen, EROV, lokale besturen, B&B-uitbaters, producenten en landbouwers en Streekoverleg samen aan de overlegtafel korte keten. 

De hamvraag: Wat kan het Streekoverleg doen om de korte keten te versterken?

Een korte keten routeplanner, de lokale producenten administratief ondersteunen, transport bundelen, op elke wekelijkse markt een 'korte-keten-straat', … het zijn slechts enkele ideeën die naar boven kwamen borrelen.

Met deze input gaan we nu verder aan de slag.

ONZE PARTNERS IN DIT VERHAAL

De Provincie Oost-Vlaanderen/dienst landbouw, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Scheldeland, Toerisme Vlaamse Ardennen, EROV, Boerenbond, Vlapas CVBA, betrokken ondernemers en land- en tuinbouwers, … en natuurlijk de lokale besturen.