Detailhandelsplannen of -visies zijn een must voor elk toekomstgericht lokaal bestuur. De lokale detailhandel verandert immers zodanig dat kernversterking en kernafbakening eerder een noodzaak zijn dan een optie. Maar wie begeleidt lokale besturen hierin op een doeltreffende en gerichte manier?

Om hierop een antwoord te bieden slaan SOLVA, het Streekoverleg, UNIZO en de Provincie Oost-Vlaanderen de handen in elkaar. Deze 4 actoren bundelen voor de regio Zuid-Oost-Vlaanderen hun kennis, advies en begeleiding rond detailhandel.

Hoe werkt dit?
  1. Lokale besturen kunnen op aanvraag en volledig op maat van de stad of gemeente een integraal detailhandelsplan bestellen. Dit plan biedt het lokaal bestuur een integrale benadering van de economische, ruimtelijke en vastgoed componenten en maakt een totaalanalyse van jouw detailhandelsapparaat.
  2. Nadien worden concrete strategische voorstellen gedaan voor de toekomst van jouw lokale detailhandel en wordt een actieplan op maat uitgewerkt en voorgelegd.
  3. Dit proces verloopt in nauwe samenwerking met het lokaal bestuur en de lokale handelaars/ondernemers, met een strak budget én binnen een strikte timing.
Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten enthousiast!

Zottegem, Herzele en Denderleeuw dienden als eersten een aanvraag in. Hun integraal detailhandelsplan is ondertussen opgeleverd. Zij startten al met de uitvoering van enkele prioritaire acties.

Nu springen ook de gemeentes Erpe-Mere en Brakel mee op de kar en hebben zij een traject lopende voor de opmaak van hun integrale detailhandelsvisies. 

Meer info

Bij Bart Wallays via bart.wallays@so-lva.be of 053 64 65 22.