Eind 2015 werd het Lerend Netwerk voor OCMW-trajectbegeleiders art.60 opgericht in het kader van de ESF-oproep 308 ‘Begeleiding van personen in een artikel 60 tewerkstelling’. Negen OCMW's uit de regio namen samen met VDAB deel aan het Lerend Netwerk in kader van dit ESF-project. Dat liep tot 31 december 2016.

Naar aanleiding van de positieve evaluatie van het Lerend Netwerk op het einde van het ESF-project, stelde het Streekoverleg het Lerend Netwerk open voor alle OCMW's van de regio. De continuering van het Lerend Netwerk is ook als actie opgenomen binnen ons recent goedgekeurde ESF-project “Versterkt streekbeleid”.

Deelnemers

Bijna alle OCMW's uit de regio participeren aan het huidig Lerend Netwerk: OCMW Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Lede, Maarkedal, Ninove, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm zijn enthousiaste deelnemers.

Ook VDAB is als structurele partner mee in het Lerend Netwerk gestapt.

Doel

De deelnemende OCMW's leren van elkaar om te komen tot een betere trajectbegeleiding van de art.60’ers. Meer doorstroom naar opleiding en effectieve tewerkstelling is hierbij de ultieme doelstelling.

Het Lerend Netwerk fungeert als klankbord voor arbeidstrajectbegeleiders en diensthoofden. Gezamenlijke knelpunten komen ter bespreking op tafel zoals:

  • Welke screeningsinstrumenten te gebruiken?
  • Welke inschattingslijsten competenties te gebruiken?
  • Hoe de wisselwerking VDAB-OCMW’s versterken?
  • Organisatie van een jaarlijks infomoment over de werking van de VDAB
  • Welk opleidingsaanbod is er in de regio ter ondersteuning van de art.60’ers?
  • Hoe best omgaan met de taalproblematiek? En wat met vluchtelingen?
  • …