Elke maand zoomen we in op een andere stad of gemeente uit Zuid-Oost-Vlaanderen. Zo hopen we stap voor stap de mooie plekjes en leuke weetjes uit de regio te onthullen.

Deze zomer brengen we de stad van onze ondervoorzitter en schepen Véronique Fontaine in beeld. Zij verklapt ons de hotspots in Geraardsbergen en wijdt ons in in een toch wel euh… verbazende discipline; gooien met zowat alles!

 • Vertel eens Véronique, wat is met stip jouw favoriete plekje in Geraardsbergen?

  Het bankje op de top van de Oudenberg. Je hebt er de indruk over de hele wereld te kunnen uitzien. Bij helder weer kan je zelfs het Atomium spotten. Maar minstens even mooi zijn de terrasjes aan de kaaien omdat je daar telkens weer dat zalige vakantiegevoel krijgt. 

  Welke thema's spelen eigenlijk een belangrijke rol voor Geraardsbergen om op in te zetten?

  Geraardsbergen kende een rijk economisch verleden, maar heeft sinds jaren een moeilijke economische situatie. Daarom is het voor de stad zeer belangrijk om startende ondernemingen extra te stimuleren en zo de economie aan te wakkeren.

  Onze hoge werkloosheid en het lage aantal lokale jobs zorgen ervoor dat we elk mogelijk initiatief naar bedrijfshuisvesting en naar tewerkstelling mee opvolgen.

  Ook mobiliteitsdossiers volgen we met argusogen op, bijvoorbeeld het dossier rond het rechttrekken van de N42 (zowel richting Gent als richting Wallonië) en onze moeilijke ontsluiting.

  Als stad kiezen we er ook resoluut voor om in te zetten op het thema wonen.

  Ten slotte denken we toekomstgericht en werken we nu al aan een duurzame stad, waarbij we een goed evenwicht nastreven tussen bedrijvigheid en leefbaarheid.

 • Als Streekoverleg, met onze open overlegstructuur en duurzame partnerschappen, vinden we bovenlokaal streekoverleg essentieel. Welke meerwaarde kan Geraardsbergen hier inbrengen?

  Geraardsbergen fungeert nu al als regionale centrumstad tussen de mooie landelijke gemeenten. Niet enkel qua winkelervaring, maar zeker ook op cultureel gebied zijn wij een belangrijke speler binnen de regio.

  Onze ervaring met nieuwe ‘dossiers’ zoals de ondersteuning van startende ondernemingen, ons maatwerkplan en onze ervaring met bedrijfshuisvesting buiten industrieterreinen (Spazio) kan aan iedereen mee gegeven worden.

  Waar hoop je over 20 jaar te staan met Geraardsbergen, ook op bovenlokaal vlak?

  We hopen om in de toekomst verder uit te groeien naar een duurzame, toeristische en economische stad, zonder onze eigenheid te verliezen. Een plaats waar het aangenaam is om te wonen, winkelen, leven, spelen, sporten, … kortom, een parel aan de Dender!

  Bedankt voor deze frisse blik op Geraardsbergen!

WIST JE DAT Geraardsbergen ...

 • een oppervlakte heeft van 79.71 km² en 33.136 trotse inwoners telt?
 • zijn inwoners ook Giezbaargenaars of Tusjkiesj noemt?
 • en niet Brussel het oudste Manneken Pis van België heeft?
 • een vrij aparte traditie heeft om met zowat alles te gooien van mattentaarten tot krakelingen, pensen, appels, lucifers, jeneverflesjes, tonnekes, manneken pis-snoepjes, …?

Een vleugje Geraardsbergen