Vlaanderen telt verschillende initiatieven rond korte keten. De gemeenschappelijke doelstelling? De hoeve- en streekproducten meer en beter onder de aandacht te brengen van particulieren en andere potentiële afnemers zoals restaurants.

Onder de meeste gekende:

 • www.lekkeroostvlaams.be van EROV (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen): de typische Oost-Vlaamse producten op een rij
 • www.streekproducten.be van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing): ontdek de erkende traditionele streekproducten
 • www.rechtvanbijdeboer.be van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing): een overzicht van de verschillende verkooppunten korte keten
 • www.vlapas.be: hét visitekaartje op vlak van smaakvolle, eerlijke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten voor de Vlaamse Ardennen. 17 producenten hebben zich verenigd in de coöperatieve Vlapas sinds april 2015. Hun doelstelling: door deze samenwerking komen tot meerdere hoevepunten waar verschillende producten gekocht kunnen worden.  

Wij zetten alvast alle heerlijke streekproducten uit Zuid-Oost-Vlaanderen op een rijtje:

Hoe pakken we dit aan?

Binnen ons ESF-project “Versterkt streekbeleid” leggen we voor hoeve- en streekproducten de focus op:

 1. Nagaan hoe we de verschillende initiatieven en systemen kunnen inzetten opdat:
  1. De consument een duidelijk overzicht krijgt van het ruime aanbod aan regionale hoeve- en streekproducten en
  2. De aanbieders meer gebruik maken van de beschikbare (web)tools om hun aanbod kenbaar te maken.
 2. Onderzoeken hoe de distributie van streekproducten naar verkooppunten, restaurants en particulieren verbeterd en versterkt kan worden.
 

overlegtafels

Samen met de dienst Landbouw van de Provincie plant het Streekoverleg in het voorjaar van 2018 twee overlegtafels rond korte keten en het beter vermarkten van hoeve - en streekproducten.
 
Er zal een tafel plaatsvinden in de Vlaamse Ardennen en één in de Denderregio, met een identieke agenda maar op een andere datum.

Voorlopige agenda:

 • Welkom en toelichting reden en doelstelling overlegtafel | Streekoverleg
 • Provinciaal beleid rond hoeve- en streekproducten | Dienst Landbouw en Platteland Provincie + EROV
 • Ronde van de tafel: huidige acties van uw lokaal bestuur
 • Brainstorm, met aandacht voor de Week van de Korte Keten als concrete actie

Doelpubliek: vertegenwoordigers van de lokale besturen (ambtenaren en mandatarissen), landbouwers, producenten van streekproducten, vertegenwoordigers van Boerenbond en ABS. Ook anderen met interesse voor dit thema is welkom. Een concrete uitnodiging volgt nog.

ONZE PARTNERS IN DIT VERHAAL

De Provincie Oost-Vlaanderen/dienst landbouw, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Scheldeland, Toerisme Vlaamse Ardennen, EROV, Boerenbond, Vlapas CVBA, betrokken ondernemers en land- en tuinbouwers, … en natuurlijk de lokale besturen.