In 2016 werd in ons land voor het eerst in jaren opnieuw een stijging van het aantal starters opgetekend. Dat betekent dat economisch interessante tijden aanbreken en het gunstige klimaat ondernemers aantrekt om opnieuw de sprong te wagen.

De cijfers liegen er niet om. Oost-Vlaanderen werd in 2016, na Antwerpen, tweede in rij als meest ondernemende provincie van Vlaanderen.

Net nu is het belangrijk voor lokale besturen om een aantrekkelijk ondernemersklimaat uit te bouwen en die hernieuwde bedrijvigheid weten aan te trekken, te stimuleren en de nodige ondersteuning te bieden. Volgens statistieken overleeft immers 30% van de starters de eerste 5 jaar niet.

Streekoverleg heeft een boon voor starters

Het Streekoverleg neemt in nauwe samenwerking met lokale besturen en partners UNIZO en VOKA enkele initiatieven om starters en beginnende ondernemers te ondersteunen.

In de Starterscafés kunnen (pre)startende handelaars/ondernemers met een frisse pint in de hand binnen een informele sfeer netwerken, informatie uitwisselen en kennis en ervaringen delen. De Startersclubs mikken op een gedeeld publiek van starters en ervaren ondernemers die kennis en ervaringen delen om het nieuwe bedrijf alle kansen te geven. Via een ontmoetingsmoment leren lokale besturen de noden van starters en nieuw gevestigde ondernemers kennen. Het vormt ook de ideale gelegenheid om de dienstverlening naar ondernemers te belichten.

Daarnaast onderzoeken we welke maatregelen voor de regio haalbaar en realistisch zijn om het ondernemingsvriendelijk beleid te stimuleren.